Sunday, February 3, 2013

Singgang Tulang Lembu


Singgang Tulang Lembu




Sempena hari raya qorban, saya telah memasak singgang tulang rusuk kerana kebetulan ada kawan yang nak singgah beraya di rumah.  Sebenarnya ini adalah kali pertama pun saya memasak singgang kerana hubby dan anak anak tak berapa menggemarinya.  Jadi apa lagi, talian hayat di Bachok terpaksa digunakan bagi memastikan singgang yang dibuat adalah menepati rasa singgang di Kelantan.

Jom kita layan resepinya.

Singgang tulang lembu

Tulang lembu
Bawang merah (hiris)
Bawang putih (hiris)
Lengkuas (hiris)
Halia (hiris)
Ketumbar (ditumbuk sedikit)
Asam keping
Cili kering (dipotong)
Garam
Serbuk perasa  

Masukkan kesemua bahan di atas bersama tulang ke dalam periuk dan direbus hingga tulang empuk.  Atau boleh juga direbus tulang terlebih dahulu.  Masukkan garam dan sesuaikan rasanya.



No comments:

Post a Comment