Thursday, October 2, 2014

Ayam Palembang

AYAM PALEMBANG














Bahan-bahan:-
1 ekor ayam
2 batang serai
1/2 kilo santan pekat
3 sudu besar kerisik
2 sudu besar kicap manis
3 biji kentang - dipotong dan digoreng

Bahan Kisar
5 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
10 - 15 tangkai cili kering
- semua bahan di atas diblender halus

Bahan tumis
kayu manis
bunga lawang
bunga cengkih
buah pelaga
3 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan tumisan sehingga wangi.
2. Masukkan bahan-bahan kisar, serai dan tumis lagi.
3. Masukkan ayam dan biarkan seketika.
4. Masukkan santan dan biarkan sehingga ayam agak empuk.
5. Tambahkan kerisik, garam dan kicap manis.
6. Biarkan agak-agak masak dan masukkan kentang goreng.
7. Setelah masak, tutup api dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment