Thursday, October 2, 2014

Daging Kancil Masak Lemak Cili Api

DAGING KANCIL MASAK LEMAK CILI API


    Bahan-Bahan:
Daging Kancil salai
Santan (ikut banyaknya daging tu)
Cili padi secukupnya 
1 inci kunyit hidup
2 ulas bawang merah
3 batang serai
belimbing buluh (dihiris 2 atau 3)
secukupnya garam

Cara-cara:
1. Tumbuk cili padi, kunyit dan bawang merah.
2. Masukkan santan ke dalam periuk bersama-sama bahan tumbuk bersama daging kancil.
3. Masak sehingga mengelegak. Pastikan sentiasa dikacau agar tidak pecah minyak.
4. Setelah itu, masukkan belimbing buluh dan garam.
5. Biarkan sehingga masak.
6. Bolehlah dihidangkan`Daging Kancil salai
Santan (ikut banyaknya daging tu)
Cili padi secukupnya 
1 inci kunyit hidup
2 ulas bawang merah
3 batang serai
belimbing buluh (dihiris 2 atau 3)
secukupnya garam

Cara-cara:
1. Tumbuk cili padi, kunyit dan bawang merah.
2. Masukkan santan ke dalam periuk bersama-sama bahan tumbuk bersama daging kancil.
3. Masak sehingga mengelegak. Pastikan sentiasa dikacau agar tidak pecah minyak.
4. Setelah itu, masukkan belimbing buluh dan garam.
5. Biarkan sehingga masak.
6. Bolehlah dihidangkan
Daging Kancil salai
Santan (ikut banyaknya daging tu)
Cili padi secukupnya 
1 inci kunyit hidup
2 ulas bawang merah
3 batang serai
belimbing buluh (dihiris 2 atau 3)
secukupnya garam

Cara-cara:
1. Tumbuk cili padi, kunyit dan bawang merah.
2. Masukkan santan ke dalam periuk bersama-sama bahan tumbuk bersama daging kancil.
3. Masak sehingga mengelegak. Pastikan sentiasa dikacau agar tidak pecah minyak.
4. Setelah itu, masukkan belimbing buluh dan garam.
5. Biarkan sehingga masak.
6. Bolehlah dihidangkan

No comments:

Post a Comment