Friday, October 18, 2013

Daging Salai Lemak Pekat

DAGING SALAI LEMAK PEKAT.....

BAHAN-BAHAN
1 kg daging-batang pinang
1/2 kg santan
2 keping asam keping
1/2 inci lengkuas-diketuk
4 batang serai
2 helai daun kunyit-dihiris
3 helai daun limau purut-dihiris
10 helai pucuk ubi-dihiris
20 biji cili api
5 ulas bawang merah-dikisar
2 inci halia-dikisar
3 inci kunyit hidup-dikisar
Garam dan perasa


CARA MEMBUAT
1.Daging dibersih dan disalai selama 1 jam.
2.Apabila daging itu agak sejuk hiris nipis-nipis.
3.Masukan daging itu bersama santan,bahan yang telah dihiris halus dan bahan yaang dikisar ke dalam periuk.
4.Masukan garam,asam keping dan lengkuas yang telah diketuk,masaklah dengan api yang sederhana.
5.Apabila kuahnya agak pekat barulah masukan pucuk ubi,kacau biar rata kemudian barulah boleh dihidangkan.

No comments:

Post a Comment