NASI DAGANG
Bahan-bahan
3 cawan beras
1 cawan beras pulut
sedikit halba
2 cawan santan pekat
garam secukup rasa
3 helai daun pandan
Bhn utk DiMayang
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
4 cm halia
Cara-cara membuatnya
1.Beras dan pulut disatukan dan dibersihkan. Rendam
semalaman.
2.Ambil periuk pengukus dan belah dua atau
tiga daun pandan kemudian aturkan silang menyilang
atas periuk pengukus. Tujuannya bagi mengelakkan
beras daripada banyak jatuh kedalam lubang pengukus
dan baunya yang sedap. Kukus hingga masak.
3.Apabila sudah masak masukkan pulut kedalam
mangkuk besar. Gaul dengan santan yang telah
dibubuh garam, bahan-bahan yang sudah dimayang
serta halba sehingga samarata.
4.Kukuskan sekali lagi sehingga nasi tanak.
5.Angkat nasi dagang sudah dimasak dan hidangkan
bersama gulai nasi dagang dan acar.
Gulai ikan tongkol untuk nasi dagang...
1 ekor ikan tongkol/tenggiri...]
6 kepng asam keping............] potong...bersih dan rebuskan
garam secukupnya................]
3 s/b rempah kari ikan
2 s/b cili mesin
4 ulas bawang kecil....tumbuk halus
lengkuas...tumbuk kasar
2 cawan santan pekat
1 s/b gula merah
1 s/b kerisik
air asam jawa secukupnya
minyak unyuk tumis
cili api dan belimbing buluh
Cara memasak:
1. Tumiskan bawang sehingga wangi. Masukkan cili dan rempah kari yang dibancuh dgn sedikit air asam jawa. Biarkan garing.
2. Masukkan rebusan ikan dan santan. Biarkan mendideh.
3. Perlahan api dan masukkan kerisik, gula merah, belimbing buluh dan cili api.
4. Biarkan api perlahan-lahan sehingga gulai naik minyak.
Acar Timun.
Timun
Lobak Merah (Carrot)
Cili merah & Hijau
Bawang Besar Cuka
gula dan garam
Air kapur
Cara.
1. Timun dipotong 2 inci dan buangkan biji tengahnya. Mayang halus saperti batang macis.
2. Lobah merah, cili merah & cili hijau dimayang halus saperti timun juga.
3. Bawang besar dibelah 2 dan mayang halus juga.
4. Rendamkan semua bahan yang dimayang dalam besen besar yg berisi air kapur selama 30 minit. Tapiskan dan biarkan sehingga kering.
5. Gaulkan gula, garam dan sedikit cuka sehingga sebati.
6. Masukkan semua bahan dalam bancuhan cuka. Gaul rata.
7. Hidangkan bersama nasi dagang.
1 ekor ikan tongkol/tenggiri...]
6 kepng asam keping............] potong...bersih dan rebuskan
garam secukupnya................]
3 s/b rempah kari ikan
2 s/b cili mesin
4 ulas bawang kecil....tumbuk halus
lengkuas...tumbuk kasar
2 cawan santan pekat
1 s/b gula merah
1 s/b kerisik
air asam jawa secukupnya
minyak unyuk tumis
cili api dan belimbing buluh
Cara memasak:
1. Tumiskan bawang sehingga wangi. Masukkan cili dan rempah kari yang dibancuh dgn sedikit air asam jawa. Biarkan garing.
2. Masukkan rebusan ikan dan santan. Biarkan mendideh.
3. Perlahan api dan masukkan kerisik, gula merah, belimbing buluh dan cili api.
4. Biarkan api perlahan-lahan sehingga gulai naik minyak.
Acar Timun.
Timun
Lobak Merah (Carrot)
Cili merah & Hijau
Bawang Besar Cuka
gula dan garam
Air kapur
Cara.
1. Timun dipotong 2 inci dan buangkan biji tengahnya. Mayang halus saperti batang macis.
2. Lobah merah, cili merah & cili hijau dimayang halus saperti timun juga.
3. Bawang besar dibelah 2 dan mayang halus juga.
4. Rendamkan semua bahan yang dimayang dalam besen besar yg berisi air kapur selama 30 minit. Tapiskan dan biarkan sehingga kering.
5. Gaulkan gula, garam dan sedikit cuka sehingga sebati.
6. Masukkan semua bahan dalam bancuhan cuka. Gaul rata.
7. Hidangkan bersama nasi dagang.
No comments:
Post a Comment