Friday, October 18, 2013

Ikan Kembung Percik Merah

Ikan Kembung Percik Merah

Bahan bahan
Ikan kembung
6 cili kering
6 bawang merah
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
1/2 asam keping 
1/2 sudu teh gula 
1 cawan santan pekat
Garam secukup rasa

Ikan disapu garam dan kunyit dan dicucuk dengan lidi sebelum dibakar atas dapur arang.
Blend cili kering, bawang merah, kunyit hidup dan halia. bersama santan.  Masak  hingga pekat. Masukkan garam, gula dan asam keping.   

Kuah percik dilumur pada ikan yang dibakar.  Bakar lagi dan lumur lagi berulang ulang sehingga percik melekat pada ikan.


ikan dilumur dengan garam dan kunyit

bakar atas dapur arang

lumur kuah percik berulang ulang

terbalikkan dan lumur kuah lagi

siap dan boleh dihidangkan panas 

No comments:

Post a Comment