BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam kampung2 sudu ketumbar-ditumbuk
1 sudu teh lada hitam-ditumbuk
1 sudu teh bunga cengkih
4 keping kulit kayu manis
1 sudu teh bunga lawang
10 ulas bawang merah-dimayang
10 ulas bawang putih-dimayang
5 biji lada kering-dikisar hancur
2 inci halia-dimayang
2 inci lengkuas-dimayang
3 sudu sos cili
3 biji buah tomato
2 biji ubi kentang
5 biji buah pelaga
Sedikit air asam jawa
Bawang goreng,daun sup,daun bawang-hiasan
Garam,gula dan perasa-ikut suka
CARA MEMBUAT
1.Siang ayam,basuh dan toskan. Kemudian potong sebanyak 16 potongan-ikut suka.
2.Masukan ke dalam periuk,kemudian masukan air.
3.Masukkan kesemua bahan yang telah dimayang dan ditumbuk.
4.Masukan juga bunga cengkih,kulit kayu manis dan buah pelaga.
5.Apabila ayam tadi mendidih dan sudah kecut,masukan garam,gula,perasa dan air asam jawa.
6.Rasalah dan kiranya telah cukup rasanya,akhir sekali masukan buah tomato dan ubi kentang yang telah dipotong lapan.
7.Angkat dan hidangkan bersama hirisan daun sup dan daun bawang. Taburkan juga bawang goreng.
No comments:
Post a Comment