Bahan-bahan - :
400 gram mee kuning tapi boleh ganti juga dengan mee hoon.
1 biji bawang merah dihiris
1 ulang bawang putih dihiris
sebelah bawang besar kuning dihiris tebal sikit.
2 sudu makan sos tom yam Thai
4 ekor udang sederhana besar
50 gram ayam
50 gram daging
2 sudu makan sos tom yam Thai
4 ekor udang sederhana besar
50 gram ayam
50 gram daging
50 gram fish cake yang dipotong nipis
1 batang serai dititik
sedikit lobak merah dipotong kecil
sedikit bunga kubis dipotong kecil
3 helai daun limau purut
1 biji tomato dibelah empat
1 cawan air
1 batang serai dititik
sedikit lobak merah dipotong kecil
sedikit bunga kubis dipotong kecil
3 helai daun limau purut
1 biji tomato dibelah empat
1 cawan air
sedikit garam
Cara memasaknya -:
Tumiskan bawang merah dan bawang putih.
masukkan air dan diikuti sos tom yam. Biarkan mendidih.Selepas mendidih, masukkan udang, ayam dan daging diikuti dengan serai yang telah dititik.Setelah, ayam dan daging empuk, masukkan juga lobak merah, fish cake, bawang besar kuning dan bunga kubis.Masuk garam. Itu pun jika nak rasa masin..Kemudian, masukkan mee kuning. Kacau sekejab.Masukkan tomato dan daun limau purut.
No comments:
Post a Comment