GULAI CILIAPI REBUNG DAN DAGING/PERUT
Bahan-bahan
500 gm rebung jeruk
300 gm daging [potong kecil]
3 cawan santan pekat
12 batang serai [ketuk]
2 cawan air
garam
Bahan Mesin
20 biji cili api
3 ulas bawang kecil
2 cm kunyit hidup
Cara Memasak
1. Masukkan bahan mesin, serai, daging , rebung dan air dan didehkan perlahan sehingga daging lembut.
2. Bila dah mendideh dan daging lembut masukkan santan dan garam.
3. Kacau supaya tidak naik minyak dan bila dah nampak pekat/elok masak boleh tutup api.
4. Hidangkan dengan nasi putih.
Bahan-bahan
500 gm rebung jeruk
300 gm daging [potong kecil]
3 cawan santan pekat
12 batang serai [ketuk]
2 cawan air
garam
Bahan Mesin
20 biji cili api
3 ulas bawang kecil
2 cm kunyit hidup
Cara Memasak
1. Masukkan bahan mesin, serai, daging , rebung dan air dan didehkan perlahan sehingga daging lembut.
2. Bila dah mendideh dan daging lembut masukkan santan dan garam.
3. Kacau supaya tidak naik minyak dan bila dah nampak pekat/elok masak boleh tutup api.
4. Hidangkan dengan nasi putih.
No comments:
Post a Comment