RENDANG AYAM LIMAU PURUT.....
BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam10 helai daun purut
10 biji limau purut
4 inci kunyit hidup
5 batang serai
1 kg. santan pekat
1 keping asam keping
Garam,gula dan perisa
CARA MEMBUAT
1.Ayam dipotong ikut suka. Bersih dan toskan.2.Tumbuk kasar cili padi dan kunyit hidup,setelah kedua-dua bahan ini hancur,tumbuk pula sebatang sebatang sampai habis.
3.Gaulkan bahan-bahan yang ditumbuk dengan garam dan dimasak sekejab hingga ayam itu menjadi kecut.
4.Apabila air aytam itu kering,masukan santan pekat,bawang besar,cili besar dan daun limau purut.
5.Bila kuahnya agak pekat,bolehlah dihidangkan.
CADANGAN HIDANGAN
- Bolehlah makan bersama.
- Rendang
- Ketupat
- Pulut
- Nasi Himpit
No comments:
Post a Comment