KETAM BERLADA
Bahan-Bahan:
4 ekor ketam [potong 2 dan bersihkan]
2 s/b cili sos
2 s/b tomato sos
1 s/k gula
1 cawn air
3 s/b minyak
1 s/k garam
daun sup dan daun bawang [potong pendek]
bahan mesin
4 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
5 tangkai cili merah
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi.
2. Masukkan air, cili sos, tomato sos, gula dan ketam. Biarkan sehingga mendideh dan pekat.
3. Bila nampak naik minyak dn ketam masak, tutup api dan angkat.
4. Taburkan daun sup & daun bawang semasa menghidangkan.
Bahan-Bahan:
4 ekor ketam [potong 2 dan bersihkan]
2 s/b cili sos
2 s/b tomato sos
1 s/k gula
1 cawn air
3 s/b minyak
1 s/k garam
daun sup dan daun bawang [potong pendek]
bahan mesin
4 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
5 tangkai cili merah
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi.
2. Masukkan air, cili sos, tomato sos, gula dan ketam. Biarkan sehingga mendideh dan pekat.
3. Bila nampak naik minyak dn ketam masak, tutup api dan angkat.
4. Taburkan daun sup & daun bawang semasa menghidangkan.
No comments:
Post a Comment