Friday, August 15, 2014

Gulai Udang Petai

Gulai Udang Petai


Gulai Udang Petai

BAHAN-BAHAN
-100 gram udang
-10 gram petai
-1 cm lengkuas – dititik
-1/4 sudu teh serbuk kunyit
-2 cawan minyak masak
-2 cawan santan
-Garam dan serbuk perasa secukup rasa
Bahan Kisar
-6 ulas bawang merah
-2 ulas bawang putih
-3 biji cili merah
-1/4 belacan

CARA-CARA
1. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan kisar dan kacau seketika.
2. Tumis bahan kisar sehingga naik bau, masukkan lengkuas yang telah dititik serta serbuk kunyit.
3. Kacau seketika, kemudian masukkan santan dan biarkan hingga mendidih.
4. Masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau lagi.
5. Masukkan udang dan petai serta kacau seketika.
6. Tunggu hingga masak dan bolehlah dihidangkan.









No comments:

Post a Comment