Tuesday, August 19, 2014

Kari Ikan Tenggiri

Kari Ikan Tenggiri

     Bahan-Bahan
5 keping ikan tenggiri (kepala ikan lagi sedap)
5 sb rempah kari ikan - Alagappas atau Baba's 
2 sb cili kisar/cili serbuk 
2 tangkai daun kari (jangan leraikan)  
1 sk halba campur  
Air asam jawa lebihkan sedikit (1 sb pes asam jawa adabi) 
Garam secukup rasa 
Air secukupnya utk kuah 

Bahan bahan Kisar  
1 biji bawang besar  
4 ulas bawang merah  
4 ulas bawang putih  
1 sk serbuk lada hitam  

Bahan bahan Mayang  
1 labu bawang besar 3 biji bawang putih  
3 cili padi - potong kecil 

 
Bahan Rampai  
Terung - belah tengah; atau 
Kacang bendi 
Cili hijau  
Buah tomato - belah dua  

Cara cara
Panaskan minyak dan masukkan cili padi yang dipotong. Masukkan halba campur dan bahan bahan yang dimayang.  Setelah agak layu, masukkan cili kisar dan
bahan mesin.






No comments:

Post a Comment