Saturday, August 16, 2014

Nasi Minyak Hujan Panas

Nasi Minyak Hujan Panas

Nasi minyak hujan panas

BAHAN-BAHAN
- 3 cawan beras
- 3 sudu besar minyak masak
- 2 sudu besar minyak sapi
- 3 biji buah pelaga
- 3 kuntum bunga cengkih
- 1 batang kayu manis
- 1 biji bunga lawang
- 2 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 4 sudu besar serbuk pati ayam / 2 kiub
- 1 inci halia
- 2 cawan air
- 1 cawan susu cair
- 2 helai daun pandan
- 3 pewarna (merah, kuning, hijau)
- biji kismis
- Garam secukup rasa

CARA-CARA
1. Basuh beras dan toskan.
2. Bawang merah, bawang putih dan halia dimayang.
3. Panaskan minyak sapi dan minyak masak dalam periuk di atas dapur biasa.
4. Tumis bawang, kulit kayu manis, halia, bunga cengkih, bunga lawang serta buah pelaga sehingga bau menusuk hidung.
5. Masukkan beras dan gaul rata.
6. Masukkan pati ayam, air dan juga susu cair. Tabur garam secukup rasa.
7. Apabila ramuan mendidih, masukkan daun pandan serta gaul rata selama seminit.
8. Tutup api dan masukkan periuk nasi ke dalam ‘rice cooker’ dan biar sehingga masak.
9. Tuangkan beberapa titis pewarna. Seeloknya buat lubang pada nasi dan titiskan pewarna setelah nasi hampir masak.
10. Gaulkan nasi sehingga rata setelah nasi betul-betul masak.
11. Hidangkan bersama bawang goreng, daun bawang serta daun sup yang dihiris.

No comments:

Post a Comment