Friday, August 15, 2014

Sup Kaki Ayam Special

Sup Kaki Ayam Special

BAHAN-BAHAN
- 500 gram kaki ayam, dipotong dua.
- 3 biji bawang merah yang dihiris
- 5 ulas bawang putih yang dihiris
- 1 inci halia juga dihiris
- 1 sup bunjut
- Sedikit rempah 3 serangkai -kayu manis, bunga lawang dan biji pelaga
- Sedikit minyak
- Sedikit garam
- Daun sup, bawang goreng, daun bawang – penambah perasa
- Sayur ikut citarasa sendiri – kentang, lobak merah, cendawan…
- Air

CARA-CARA
1. Masukkan semua bahan-bahan – kaki ayam, sup bunjut , bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis dan rempah serta air hingga tenggelamkan bahan-bahan termasuk kaki ayam.
2. Reneh dengan api perlahan sehingga mendidih dan pastikan kaki ayam lembut. Tambah air sekiranya perlu.
3. Masukkan sayur-sayuran yang telah dipilih tadi, reneh sehingga masak. Kalau guna ubi kentang, ia hendaklah dimasukkan terlebih dahulu kerana masa lebih panjang untuk lembutkannya. Juga masukkan garam.
4. Hidangkan serta tambahkan dengan bawang goreng, daun sup dan daun bawang.
PS : Paling best gunakan periuk tanah.
Sup kaki ayam special

No comments:

Post a Comment