Wednesday, August 20, 2014

Sambal Paru

Sambal Paru








Bahan A


  1. 300gm paru (di potong kecil selepas rebus.
  2. 1 sk garam
  3. 1 1/2 sk serbuk kunyit
  4. Air secukupnya untuk merebus
  5. 2 cawan minyak untuk menggoreng.


Bahan B

  1. 1 - 1 1/2 cawan cili kering kisar(yang telah di kisar dengan bawang merah, bawang putih dan belacan)
  2. 1 labu bawang besar (di hiris nipis)
  3. 1/2 sk asam  jawa extra adabi
  4. 1 sb gula / gula melaka
  5. 1/4 cawan minyak masak
  6. 1 1/2 cawan air 
  7. Secubit garam



Cara-cara

  1. Rebus paru selama 20 minit.
  2.  Ratakan garam dan serbuk kunyit pada paru tadi dan goreng hingga rangup. Toskan lebihan minyak dan ketepikan.
  3. Panaskan minyak di dalam kuali atas api yang sederhana.
  4.  Tumiskan cili kisar hingga naik minyak dan bau.
  5.  Masukkan bawang besar, asam jawa, garam, gula dan air dan masak sehingga kering. 
  6. Masukkan paru yang telah di goreng tadi dan gaul rata. Sedia di hidang.





No comments:

Post a Comment