Tuesday, August 19, 2014

Terubuk Grill Dan Air Asam

Terubuk Grill Dan Air Asam



Cara nak grill senang saja bersihkan ikan terubuk buang darah beku di perut dan di kepala ikan kemudian pegang kepala ikan dan tarik ekor ikan secara lurus , cara ni adalah untuk meluruskan semua tulang ikan terubuk supaya senang nak buang tulang masa makan nanti . Lumur ikan dengan garam kunyit dan grill sehingga masak , kat bawah ni saya bagi resepi air asam ya..

 AIR ASAM 

 BAHAN-BAHAN :

  1. 2-3 biji cili merah - dipotong nipis
  2.  1 biji bawang merah - dimayang nipis-nipis
  3.  1 sudu kecil belacan air asam jawa secukupnya garam dan gula secukup rasa sedikit kerisik
4 . Masukkan semua bahan-bahan dalam mangkuk dan dikacau rata , buat sejam sebelum nak makan . Boleh ditambah atau kurangkan bahan ikut citarasa sendiri.





No comments:

Post a Comment