Saturday, August 16, 2014

Nasi Minyak Gulai Ayam

Nasi Minyak Gulai Ayam

BAHAN-BAHAN
Bahan nasi
-1 kg beras Siam
-125ml susu cair
-1 biji bawang besar – mayang
-4 ulas bawang putih – mayang
-2cm halia – hiris
-1 helai daun pandan – hiris
-2 sudu besar minyak masak
-2 sudu besar majerin
-1 sudu besar minyak sapi
-1.25liter air
-Garam secukup rasa
Bahan tumis nasi
-1 batang kulit kayu manis
-3 biji buah pelaga
-3 kuntum bunga lawang
-2 kuntum bunga cengkih

Bahan gulai
-1 ekor ayam -potong
-125ml santan pekat
-3 sudu besar rempah kari
-3 sudu besar cili giling
-2 sudu besar kerisik
-3 biji kentang dibelah
-20ml air asam jawa
-Gula melaka, gula, garam dan air secukup rasa.
Bahan kisar gulai
-4 biji bawang merah
-3 ulas bawang putih
-1cm halia
-1cm lengkuas
-1cm kunyit hidup
Bahan tumis gulai
-1 batang kulit kayu manis
-3 kuntum bunga cengkih
-3 biji buah pelaga
-3 kuntum bunga lawang

CARA-CARA
Masak nasi
1. Beras dibersihkan dan tos airnya.
2.Minyak dipanaskan bersama majerin dan minyak sapi.
3.Tumiskan bahan tumis bersama bawang besar, bawang putih, halia dan daun pandan hingga berbau wangi.
4.Masukkan air dan kacau rata, biar mendidih.
5.Setelah mendidih, masukkan beras, susu cair serta garam secukup rasa. Kacau rata dan biarkan nasi masak.

Masak gulai
1. Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis bersama cili giling. Biarkan sehingga naik bau dan garing.
2.Masukkan bahan kisar dan kacau.
3.Apabila garing, masukkan rempah kari yang dibancuh bersama air, kacau rata hingga naik minyak.
4. Setelah itu, masukkan ayam bersama kentang serta air asam jawa dan bairkan masak seketika.
5.Masukkan santan pekat dan kacau sehingga mendidih.
6. Masukkan garam, gula, gula melaka secukupnya dan biarkan mendidih dan pekat kuahnya. Biar dengan api perlahan untuk lembutkan ayam.
7.Dah puas hati, angkat dan hidang bersama nasi minyak, acar dan sambal. Acar dan sambal[resipi kemudian].
Nasi minyak gulai ayam Terengganu

No comments:

Post a Comment