Gulai Lemak Perut Lembu
Bahan bahan:
Perut lembu - potong
1 asam keping
2 helai daun limau purut
Garam
Bahan kisar:
10 - 15 cili padi (ikut pedas disukai)
2 batang serai
1/2 inci halia
Sedikit lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
5 bawang merah
3 bawang putih
Santan secukupnya.
Cara cara:
Blend kesemua bahan kisar bersama santan.
Masukkan sedikit sahaja minyak dan panaskan sehingga betul betul panas dengan api perlahan. Masukkan bahan blend dan tumis sehingga mendidih.
Perut dipotong kecil kecil. Masukkan perut, garam, asam keping dan daun limau purut ke dalam bahan tumisan yang sedang mendidih
Masukkan baki santan dan masak sehingga pekat sesuai dengan kepekatan yang kita suka. Sesuaikan rasa dan boleh lah diangkat.
No comments:
Post a Comment