Kari Ikan Tenggiri
Bahan-Bahan
5 keping ikan tenggiri (kepala ikan lagi sedap)
5 sb rempah kari ikan - Alagappas atau Baba's
2 sb cili kisar/cili serbuk
2 tangkai daun kari (jangan leraikan)
1 sk halba campur
Air asam jawa lebihkan sedikit (1 sb pes asam jawa adabi)
Garam secukup rasa
Air secukupnya utk kuah
Bahan bahan Kisar
1 biji bawang besar
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 sk serbuk lada hitam
Bahan bahan Mayang
1 labu bawang besar 3 biji bawang putih
3 cili padi - potong kecil
Bahan Rampai
Terung - belah tengah; atau
Kacang bendi
Cili hijau
Buah tomato - belah dua
Cara cara:
Panaskan minyak dan masukkan cili padi yang dipotong. Masukkan halba campur dan bahan bahan yang dimayang. Setelah agak layu, masukkan cili kisar dan
bahan mesin.
.
No comments:
Post a Comment