Bahan-Bahan
- 2 cawan beras pulut
- 1/2 mangkuk santan
- 1 inci kunyit hidup
- Sedikit pewarna kuning
- Sedikit gula
- Garam
Cara Memasak
1.Tumbuk kunyit hidup sehingga lumat dan dimasukkan sedikit air. Tapis ke dalam beras pulut yang telah dibasuh dan ditos.
2.Kacau air kunyit supaya bergaul rata dengan beras pulut. Masukkan sedikit pewarna kuning, jika suka. Setelah bergaul rata, baru dimasukkan air untuk merendam beras pulut dalam 30 minit.
3.Panaskan pengukus dan kukus beras pulut yang telah ditos selama 15 minit. 4.Angkat dan masukkan ke dalam mangkuk.
5.Bancuhkan santan dengan Tuangkan santan ke atas pulut dan dikacau rata sehingga sebati.
6. Masukkan semula ke dalam pengukus dan kukus lagi selama 15 minit atau sehingga pulut masak sepenuhnya sehingga rasa masin supaya kemasinan secukup rasa bila digaul dengan pulut.
6.Angkat dan tuang pulut dalam mangkuk semula. Sudukan beberapa sudu santan pekat ke atas pulut. Kepanasan pulut akan memasakkan santan.
7.Taburkan juga sedikit gula supaya pulut kelihatan cantik bersinar dan berkilat.
8.Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment