Ikan Bilis Goreng Petai
Bahan bahan:
- 1 mangkuk Ikan bilis - goreng garing
- 15-20 biji petai - hiris nipis
- Sedikit asam keping
- 1 bawang besar - hiris bulat
- 4 cili padi - tabur
- Garam
- Gula
Tumbuk kasar:
- 3 bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 10 biji cili padi
Cara cara :
- Selepas goreng ikan bilis, goreng petai seketika, angkat dan ketepikan. Boleh juga petai dimasukkan terus selepas bahan tumis garing tanpa perlu digoreng terlebih dahulu.
- Kurangkan minyak dan tumis bahan yang diblender kasar sehingga garing dan masukkan garam dan gula. Boleh juga masukkan sedikit air dan goreng sehingga naik minyak dan agak kering.
- Masukkan petai, asam keping, cili padi dan bawang besar hiris. Sesuaikan rasa dan tutup api. Bila sedikit sejuk, masukkan ikan bilis yang digoreng tadi. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment