Gulai Udang Petai
BAHAN-BAHAN
-100 gram udang
-10 gram petai
-1 cm lengkuas – dititik
-1/4 sudu teh serbuk kunyit
-2 cawan minyak masak
-2 cawan santan
-Garam dan serbuk perasa secukup rasa
-10 gram petai
-1 cm lengkuas – dititik
-1/4 sudu teh serbuk kunyit
-2 cawan minyak masak
-2 cawan santan
-Garam dan serbuk perasa secukup rasa
Bahan Kisar
-6 ulas bawang merah
-2 ulas bawang putih
-3 biji cili merah
-1/4 belacan
-2 ulas bawang putih
-3 biji cili merah
-1/4 belacan
CARA-CARA
1. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan kisar dan kacau seketika.
2. Tumis bahan kisar sehingga naik bau, masukkan lengkuas yang telah dititik serta serbuk kunyit.
3. Kacau seketika, kemudian masukkan santan dan biarkan hingga mendidih.
4. Masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau lagi.
5. Masukkan udang dan petai serta kacau seketika.
6. Tunggu hingga masak dan bolehlah dihidangkan.
2. Tumis bahan kisar sehingga naik bau, masukkan lengkuas yang telah dititik serta serbuk kunyit.
3. Kacau seketika, kemudian masukkan santan dan biarkan hingga mendidih.
4. Masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau lagi.
5. Masukkan udang dan petai serta kacau seketika.
6. Tunggu hingga masak dan bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment