BAHAN-BAHAN
- 1 genggam pucuk ubi
- 5 helai daun kunyit muda
- 1/3 cawan isi petai
- 1 liter santan
- 1 keping asam gelugor
- 1 genggam ikan bilis, dibersihkan dan rendam
- 2 camca besar penuh tempoyak
- Garam secukup rasa
- 5 helai daun kunyit muda
- 1/3 cawan isi petai
- 1 liter santan
- 1 keping asam gelugor
- 1 genggam ikan bilis, dibersihkan dan rendam
- 2 camca besar penuh tempoyak
- Garam secukup rasa
Bahan-bahan dikisar halus
- 6 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 cawan cili padi kampung – campur cili hijau dan merah
- 3/4 inci kunyit hidup
- 4 batang serai, hiris halus
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 cawan cili padi kampung – campur cili hijau dan merah
- 3/4 inci kunyit hidup
- 4 batang serai, hiris halus
CARA-CARA
1. Pucuk ubi dan daun kunyit, dimayang halus, petai dibelah dua.
2. Ikan bilis ditos, perah dan tumbuk kasar, ketepikan.
3. Panaskan kuali, masukkan bahan kisar halus, tempoyak, ikan bilis dan santan, kacau rata dan biar mendidih dengan api sederhana. Kacau hingga kelihatan sedikit pekat.
4. Masukkan petai dan biarkan masak sekejap, tambah pucuk ubi dan daun kunyit, gaul rata.
5. Masukkan asam gelugor, tambahkan garam secukup rasa. Masak dengan api sederhana dan dikalau pekat. Dah rasa cukup masak dan rasanya, padamkan api.
6. Hidangkan2. Ikan bilis ditos, perah dan tumbuk kasar, ketepikan.
3. Panaskan kuali, masukkan bahan kisar halus, tempoyak, ikan bilis dan santan, kacau rata dan biar mendidih dengan api sederhana. Kacau hingga kelihatan sedikit pekat.
4. Masukkan petai dan biarkan masak sekejap, tambah pucuk ubi dan daun kunyit, gaul rata.
5. Masukkan asam gelugor, tambahkan garam secukup rasa. Masak dengan api sederhana dan dikalau pekat. Dah rasa cukup masak dan rasanya, padamkan api.
No comments:
Post a Comment