Sayur bayam tumis sos tiram
BAHAN-BAHAN:
- 1 ikat sayur bayam
- 150gm cendawan raja
- 1 genggam ikan bilis -direndam
- 2 biji bawang kecil
- 2 ulas bawang putih
- 3 sudu besar sos tiram
- 1 sudu kecil minyak bijan
- air secukupnya untuk kuah sup
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Kupas semua bawang dan dimayang halus , potong sayur bayam dan rendam ikan bilis dalam air panas sehingga lembut kemudian ditos dan ketepikan . Tumbuk semua bawang dengan ikan bilis sehingga lumat.
2. Bersihkan cendawan kemudian dipotong menjadi kecil-kecil. Panaskan sedikit minyak dalam frying pan dan tumis semua bahan yang ditumbuk sampai layu . Masukkan air , sos tiram , minyak bijan dan kacau biar mesra serta biar sampai kuah hampir mendidih .
3. Bila kuah dah nak mendidih boleh dimasukkan semua sayur bayam dan cendawan kemudian terus kacau . Boleh la dirasa jika kurang masin boleh ditambah garam , bila sayur bayam dah masak boleh la ditutup api dapur .
No comments:
Post a Comment