Sambal Paru
Bahan A
- 300gm paru (di potong kecil selepas rebus.
- 1 sk garam
- 1 1/2 sk serbuk kunyit
- Air secukupnya untuk merebus
- 2 cawan minyak untuk menggoreng.
Bahan B
- 1 - 1 1/2 cawan cili kering kisar(yang telah di kisar dengan bawang merah, bawang putih dan belacan)
- 1 labu bawang besar (di hiris nipis)
- 1/2 sk asam jawa extra adabi
- 1 sb gula / gula melaka
- 1/4 cawan minyak masak
- 1 1/2 cawan air
- Secubit garam
Cara-cara
- Rebus paru selama 20 minit.
- Ratakan garam dan serbuk kunyit pada paru tadi dan goreng hingga rangup. Toskan lebihan minyak dan ketepikan.
- Panaskan minyak di dalam kuali atas api yang sederhana.
- Tumiskan cili kisar hingga naik minyak dan bau.
- Masukkan bawang besar, asam jawa, garam, gula dan air dan masak sehingga kering.
- Masukkan paru yang telah di goreng tadi dan gaul rata. Sedia di hidang.
No comments:
Post a Comment