Tuesday, August 19, 2014

Nasi Goreng Cina

Nasi Goreng Cina


    Bahan-Bahan
Nasi putih
Ayam dipotong kecil
4 ulas bawang putih - cincang
2 biji telur
Sedikit sayur campur
Garam
Serbuk perasa
Serbuk lada putih
Bawang goreng - hiasan
Daun bawang - hiris

      Cara Memasak

Tumis bawang putih hingga kekuningan.  Masukkan ayam dan goreng hingga ayam masak.  Masukkan sayur campur, garam dan sedikit serbuk lada putih.  

Ketepikan rencah ke tepi kuali, dimasukkan telur dan dikacau rata.  Masukkan nasi dan dikacau supaya bersalut dengan telur tadi.  Setelah rata, masukkan lagi serbuk lada putih dan serbuk perasa.

Sebelum dihidangkan, tabur bawang goreng dan masukkan juga daun bawang yang dihiris, jika suka.  Sedap jika dimakan bersama ikan bilis goreng yang ditabur semasa hendak dimakan.

tumis bawang putih hingga wangi

masukkan ayam yang dipotong kecil kecil

masukkan garam dan serbuk lada putih sedikit sahaja dulu

masukkan sayur campur

pecahkan telur dan kacau cepat cepat

masukkan nasi dan kacau rata sehingga telur bersalut

masukkan garam dan serbuk lada sulah lagi

tabur bawang goreng, daun bawang sebelum dihidangkan

sedap dimakan dengan ikan bilis goreng dan keropok lekor

No comments:

Post a Comment