Siakap Stim Halia
BAHAN-BAHAN
- 1 ekor ikan siakap
- 2.5 cm halia
- 4 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- ½ bawang besar
- 3 batang serai
- ½ sudu besar serbuk lada hitam
- 6 sudu makan sos tiram
- 2 biji limau nipis
- 2 biji cili merah
- 1 biji buah tomato
- 1 tangkai daun sup
- Garam secukup rasa
- 2.5 cm halia
- 4 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- ½ bawang besar
- 3 batang serai
- ½ sudu besar serbuk lada hitam
- 6 sudu makan sos tiram
- 2 biji limau nipis
- 2 biji cili merah
- 1 biji buah tomato
- 1 tangkai daun sup
- Garam secukup rasa
CARA-CARA
1. Halia, bawang putih, bawang merah ditumbuk dan digaul pada ikan bersama sos tiram, garam dan serbuk lada hitam. Perap selama 15 minit.
2. Cili merah, tomato, bawang besar serta daun sup yang telah dihiris ditabur di atas ikan. Letak serai yang telah diketuk. Tomato untuk dapatkan sedikit rasa masam agar seimbang dengan rasa sos tiram.
3. Stim atau kukus ramuan serta siakap di lebih kurang 20 minit. Kira-kira 5 minit sebelum angkat, perah limau nipis dan siap!!2. Cili merah, tomato, bawang besar serta daun sup yang telah dihiris ditabur di atas ikan. Letak serai yang telah diketuk. Tomato untuk dapatkan sedikit rasa masam agar seimbang dengan rasa sos tiram.
No comments:
Post a Comment