Wednesday, August 20, 2014

Masak Lemak Cili Api Daging Campur Kentang

Masak Lemak Cili Api Daging Campur Kentang




Bahan-bahan ( 6 org makan )

  • 1kg daging cincang/btg pinang
  • 1 btg serai
  • daun kunyit
  • 10 tangkai cili padi}di kisar
  • 1 biji bwg besar}di kisar
  • 2 ulas bwg putih}di kisar
  • 1 inci kunyit hidup}di kisar..klu xde guna serbuk kunyit pun boleh..
  • 1 inci halia}di kisar
  • 1/2biji kelapa}dikisar+air(perah)=santan
  • kentang/belimbing buluh/mangga muda/jering(ikut pilihan sbgai hiasan)
  • 2 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil serbuk perasa

Cara-cara

  1. pilihan 1:- masukkan daging yg sudah di basuh ke dlm periuk,kemudian curah bahan yg sudah di kisar bersama daun kunyit dan serai serta kentang..tambahkan air sama paras daging..biarkan rebus sehingga daging empuk.
  2. pilihan 2:- panaskan minyak dan tumis bahan2 yg di kisar tadi,bersama daun kunyit dan serai ..sehingga kekuningan,masukkan daging serta kentang dan tambah air sama paras daging..rebus hingga daging empuk..
  3. akhir sekali,kecilkan api dan masukkan santan..kacau2 perlahan..klu kurang warna kuning,tambahkan sedikit serbuk kunyit..
  4. sedia untuk di hidang...

No comments:

Post a Comment