Masak Lemak Cili Api Daging Campur Kentang
Masak Lemak Cili Api Daging Campur Kentang
Bahan-bahan ( 6 org makan )
- 1kg daging cincang/btg pinang
- 1 btg serai
- daun kunyit
- 10 tangkai cili padi}di kisar
- 1 biji bwg besar}di kisar
- 2 ulas bwg putih}di kisar
- 1 inci kunyit hidup}di kisar..klu xde guna serbuk kunyit pun boleh..
- 1 inci halia}di kisar
- 1/2biji kelapa}dikisar+air(perah)=santan
- kentang/belimbing buluh/mangga muda/jering(ikut pilihan sbgai hiasan)
- 2 sudu kecil garam
- 1 sudu besar gula
- 1 sudu kecil serbuk perasa
Cara-cara
- pilihan 1:- masukkan daging yg sudah di basuh ke dlm periuk,kemudian curah bahan yg sudah di kisar bersama daun kunyit dan serai serta kentang..tambahkan air sama paras daging..biarkan rebus sehingga daging empuk.
- pilihan 2:- panaskan minyak dan tumis bahan2 yg di kisar tadi,bersama daun kunyit dan serai ..sehingga kekuningan,masukkan daging serta kentang dan tambah air sama paras daging..rebus hingga daging empuk..
- akhir sekali,kecilkan api dan masukkan santan..kacau2 perlahan..klu kurang warna kuning,tambahkan sedikit serbuk kunyit..
- sedia untuk di hidang...
No comments:
Post a Comment